czwartek, 3 listopada 2011

Odporność organizmu

Jednym z czynników odpowiedzialnym na układ odpornościowy jest zdrowe odżywianie. W okresie jesienno-zimowym jesteśmy dużo bardziej podatni na przeziębienie czy grypę.
Można jednak wzmacniać odporność organizmu przez jedzenie odpowiednich pokarmów. Jedzenie ma w swoim składzie witaminy, sole mineralne, mikroelementy i inne organiczne składniki, mogące w znacznym stopniu wzmacniać odporność organizmu.
Spożywane pokarmy mogą silnie działać na tworzenie białych krwinek co polepsza odporność organizmu. Składają się one z neutrofili niszczące szkodliwe komórki i drobnoustroje, a także limfocyty T i B. Limfocyty typu B tworzą specjalistyczne przeciwciała, które walczą wirusy i bakterie. Limfocyty T wytwarzają dwie substancje nazywane interferonem i interleukiną, mają kluczowe znaczenie w zwalczaniu nowotworów.
Jeżeli nie ma pilnej konieczności zwiększenia możliwości układu odpornościowego, a chodzi jedynie na utrzymaniu w dobrej kondycji , to spróbuj pić jogurt. Jest to dość znana metoda zwalczania różnorakich dolegliwości, a właściwości jogurtu są ugruntowane także w kręgach medycznych. Znakomicie niszczy bakterie i polepsza odporność organizmu i poprawia czynność komórek odpornościowych.
Mleczko pszczele ma bardzo mocne oddziaływanie antybiotykopodobne. Ma możliwości wzmacniające, usuwa zmęczenie, stymuluje skuteczność pracy, polepsza samopoczucie. Należy je stosować w stanach wyczerpania i polepszenia koncentracji.
Na pewno idealną dietą, która zwiększa odporność organizmu jest spożywanie sporej ilości owoców i warzyw, zwłaszcza tych bogatych w witaminy i minerały. Wystrzegać należy się tłustych mięs.
Pamiętać należy, że 80% komórek układu odpornościowego znajduje się w jelitach. Dochodzimy do wniosku, że świeże i sprawne jelita gwarantują właściwą kondycję układu odpornościowego. Każdy powinien co najmniej co 5 lat gruntownie czyścić jelita, które mają wielki wpływ na inne obszary zdrowia, a nie tylko na poprawę odporności.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz